Wat is Fietsenwerkplaats Mutual Aid?

Dat zijn vier jaren radicale vrijgevigheid aan onbekenden zonder er iets voor terug te verlangen. Daar ligt een mogelijkheid om de wereld beetje bij beetje te veranderen. Wij geven fietsen weg aan mensen die geen fiets kunnen of willen kopen.

We maken geen deel uit van de gemeente, COA, Wij-team, kerk, moskee of politieke partij. We zien onszelf graag als onderdeel van individuen, kleine groepen en grotere initiatieven die vinden dat mensen zelf over hun leven kunnen en moeten beslissen. De fietsenwerkplaats is een grote nee tegen spektakel (van de allesomvattende verstrooiing), tegen de verspillende consumptie (van nutteloze zooi), tegen het anti-intellectualisme (we weten alles al ), tegen het lawaai (van lege spiritualiteit en machines), tegen het cynisme (het maakt toch niets uit) en tegen het geld. Ik ben voor het afschaffen van het geld, ook om het ergens anders over te kunnen hebben. We zijn niet het werk wat we doen, we kunnen zo veel meer.

‘Sowhee, en dat zit allemaal in de fietsen?’

Dat zit allemaal in de fietsen. We laten zien wat iedereen kan. Iedereen is in staat om met een aantal mensen een lege ruimte om te vormen tot een levendige, vrije en geldloze doe-denk-maak-plek. We hebben in die paar jaar duizenden en duizenden mensen ontmoet, gesproken, vaardigheden doorgegeven, aan een fiets geholpen of een luisterend oor gegeven. In mijn geval zijn het fietsen en gaat het samen met een tuin, een creatieve werkplaats, een plek voor emancipatorische politiek en kunst. Voor jou kan het ook een ander pand zijn, een stuk land of een heel land zonder grenzen (zonder vlaggen en partijen).

Door zelforganisatie en zonder geld kunnen we zelf vorm geven aan wat wij belangrijk vinden. Zien we anderen niet langer altijd als pinautomaat en kunnen zo een begin maken om samen een leven te leven dat van ons is. Waar ruimte is om keuzes te kunnen maken in het vinden van je eigen pad in het leven. Niemand kan je vertellen hoe dat moet. Wel kunnen we zeggen dat jij niet het centrum van de wereld bent en wederzijdse hulp een van de pijlers is, vanwaaruit transformatie gedacht en in de praktijk gebracht kan worden. Word actief – Eis het onmogelijke.

oude tekst:

Fietswerkplaats Mutual Aid gaat over wederzijdse hulp, zelforganisatie, ‘samen doen’ meer dan ‘zelf doen’ en heel veel fietsen. Wij geven gratis fietsen weg aan mensen die geen fiets kunnen of willen kopen……(Niet omdat we vinden dat gratis goed is, maar het is de beste manier om nu te laten zien dat het echt iets anders is — een glimp van een andere wereld.) We vertellen je niet hoe die wereld eruit zal zien, dit zal een collectieve onderneming zijn. We maken geen deel uit van de gemeente, Coa, Wij-team, kerk, moskee of politieke partij. We zien onszelf graag als onderdeel van individuen, kleine groepen en grotere initiatieven die vinden dat mensen zelf over hun leven kunnen en moeten beslissen.

Gratis betekent gratis, maar we verwachten wel iets anders van je. Als we iets voor je doen, verwachten we dat je op een ander moment iets voor iemand anders doet (omdat we al iets hebben). Op dit moment accepteren we geen donaties en we geven er ook de voorkeur aan om geen andere vorm van betaling te ontvangen, zoals snoep, alcohol of eten (we houden wel van noten en fruit). Als je echt iets wilt doneren, kun je dat doen door kapotte fietsen en fietsonderdelen mee te nemen. Mutual Aid verschilt van: Wij doen iets voor jou (A) dan moet jij iets voor ons doen (B). We vinden het leuk om te zien dat A B helpt – B helpt C – C helpt D enzovoort. Het is aan jou of je dat doet of niet – gelukkig hoeven we niet voor iemand anders te denken, want dat kun je zelf doen

Wij knappen fietsen op die anders weggegooid zouden worden. Daarnaast doen we kleine reparaties aan stadsfietsen en vragen vaak of mensen het zelf, samen met ons of door ons willen doen. Veel mensen willen het samen doen. Zo ontstaan ​​er gesprekken met een mooie dynamiek en heel anders dan wanneer het niet gratis is. Ik zeg het vaak: ‘Het sociale is waarschijnlijk belangrijker dan de fietsen.’ We helpen niet alleen de armen. Iedereen is welkom en we gaan niet controleren hoeveel geld je op je rekening hebt staan.

We delen de ruimte met een crafts club en die is open op dinsdag, woensdag, donderdag van 10-4 uur en en vrijdag van 12 – 3 uur

Donderdag: Theaterworkshop. Dit is het enige waar je in onze werkplaats voor moet betalen ( omdat S. moet eten en de huur moet betalen )

Zondag: Verschillende sociale activiteiten – Fietstochtjes / birdwatching / film /eten bij het Free Café / kunstcafe / muziekcafe